NY BOK: Chris Abani – Abigails liv

8 juni, 2008

Abigail är tonåring, framfusig, modig och självständig, men förs till London från Nigeria av en släkting som försöker tvinga henne in i prostitution. Samtidigt kämpar Abigail med sitt förflutna – modern som dog i barnsäng och fadern som begick självmord.

På en sparsmakad men oförglömlig prosa som påminner om Marguerite Duras skapar Abani ett porträtt av en ung kvinna som kommer att leva länge i läsarens minne.

Abigails liv är en märkligt engagerande roman där varje litet kapitel blottar mer och mer av smärtan och eländet i en ung flickas liv och ger en sorgsen inblick i det mänskliga psykets ömtåliga natur.

Chris Abani är född 1966 i Afikpo, Nigeria. Under senare delen av 1980-talet fängslades han flera gånger på grund av sina texter. Först 1991 lyckades han fly till London, ¨ensam och utan något¨. I slutet av 1990-talet flyttade han till Los Angeles. Abani har redan en rik produktion med flera romaner, kortromaner och diktsamlingar bakom sig. Graceland (2004) blev hans stora genombrott.

Chris Abani räknas redan som en av de stora nya författarna och Graceland har kallats för ¨en vattendelare i den postkoloniala litteraturen¨. Celanders förlag planerar att under de närmaste åren ge en bred presentation av Abanis författarskap för svensk publik.

Bokdata:
Översättning: Roy Isaksson | Utkom september 2008 | Mjukband med flikar 112 s. ISBN: 978-91-976507-3-1 | Omslag och grafisk form: Jens Andersson
Beställ snabbast och till lägst pris direkt från förlaget: http://www.celanders.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: