EN MÄRKLIG ROMANDEBUT

2 september, 2009

author_jonatanjrvi

Jonatan Järvi
Gravprovaren

en o-sann-o-lik roman
Hströms förlag (utkommer 10 sept)

Har världen blivit en van-för-e-ställning?
Har framtiden redan gått till historien och har historien blivit till vår enda verkliga framtid?

Gravprovaren är en skröna baserad på myten om Anton Tjechov som melankoliker. Det är en berättelse om frihet och avund, om konst och makt. Det är ett klassiskt kostymdrama förvanskat till ett storslaget kutymdrama! Romanen innehåller också nästan fristående delar av den oändliga pjäsen på blandad vers: ”Om konstnärerna styrde världen”.

Jonatan Järvi tar med sig de klassiska författarna in i sitt lustiga hus. Med sinnets krafter kröker, vrider och vänder han där på deras schatteringar, så att det till sist inte går att skilja på sanning, saga, biografi eller rykte, kanske inte heller på rätt eller fel, bra eller dåligt…

Gravprovaren rymmer ett alldeles eget komiskt kosmos, nästan lika galet som det universum vi påstår oss leva i. Och i kaos är galenskapen gudalik.

Romanen är ett modernt stycke litterär land art… Eller kanske 1800-tals science fiction? Provoceras av vantolkningar av klassiska författare, möt dem omstöpta till helt nya gestalter, där varje val läsaren gör kommer att förleda än djupare in i felsökarnas labyrinter…

Livsprovaren Jonatan Järvi (f. 1973) är utbildad kulturledare, bosatt i Växjö. Han har praktiserat på SVT drama och varit dramatikerlärling på Regionteatern Blekinge-Kronoberg. Förra året medverkade han i Riksteaterns projekt Ny Text med pjäsen ”Mannen som högg ved i frack”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: