BEVEKANDE SKILDRING

3 november, 2009

Vi befinner oss i Lagos Nigeria 1983 i Chris Abanis debutbok Graceland som var Chris Abanis stora genombrott. Abani har suttit i fängelse i Nigeria för sina texter. Han bor nu i Los Angeles.

Urskillningslöst dödande, total känslokyla mellan föräldrar och barn, övergrepp, våldtäkter, pedofili och missbruk och en poliskår och armé som är bortom allt förnuft i sina våldsamheter. Barnsoldater som går omkring tungt beväpnade och röker mariujana och leker lynniga bödlar på fullt allvar. Folkmord, utspridda lik, sönderhuggna med manchete. Det är en bitvis fruktansvärd skildring av inbördeskriget i Nigeria där krigsherrar härskar med samma moral såväl hos militär som hos rebeller.

Graceland är också en poetiskt doftande, slingrande och bevekande skildring av livet i storstaden Lagos. Det är en initierad skildring av invånarna i slummen i all sin smuts, fattigdom men också med sin bibehållna och kraftfulla livslust. Chris Abanis språk tar sprakande färg av stadens mänsklighet, matos, och innevånarnas kroppsodörer, eller när hettan tar över och stanken från sopor och avfall lägger sig tung över Lagos och regnet äntligen kommer och faller ned och blir till den tjocka sörja som rínner nedför de rostiga plåttaken ned i de uppsamlingsdunkar som satts ut.

Det handlar om Elvisimitatören Elvis Okés liv. Elvis lever med sin misshandlande och alkoholiserade far. Elvis får stryk och blir hotad med pistol av fadern när han nämner att dennes bror våldtagit en tonårsflicka flera gånger och att han själv sett det. Och han smygittar på sin moster när hon klär om. Elvis lever med det påtagliga minnet av sin cancerdöda mor och i närheten av sin mormor som talar med skotsk accent. Elvis älskar att dansa, att lyssna till musik och då särskilt till Elvis Presley. Hans mor älskade Elvis Presley. Därför fick han sitt namn. Han drömmer sig bort från Lagos hårda liv genom att se på Elvisfilmer eller Bollywoodfilmer och för att lära sig bättre danssteg för sina uppträden på gatan. Han drar runt i Lagos och försöker försörja sig med allehanda knep och där han möter storstadens undre värld. Han blir bekant med knarkförsäljaren Temptation i sina försök att hitta sitt eget Graceland och överleva. Temptation inviger honom i kriminaliteten där det senaste är att smuggla människor.

Graceland är en hänförande skildring av ett liv som liknar inget i elände, skräck och osäkerhet men som också blir till en dansande uppvisning i fantastisk överlevnadskonst.

Benny Holmberg i Tidningen Kulturen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: