Kommer snart

19 januari, 2011

Kärt barn har många namn. Ensamhetens hud är en novellsamling av den afrikanska litteraturens enfant terrible eller den afrikanske Burroughs eller Joyce som han också kallats. I översättning av Roy Isaksson.

Det intressanta är att mer än hälften av Marecheras verk ännu är opublicerade. Någonstans i Harare väntar versdramat Portrait of a Black Artist in London från slutet av 70-talet och kortromanen The Depth of Diamonds från 1985 (titeln hämtade han från dikten Junk av Richard Wilbur). Kortromanen är obearbetad, elliptisk, politiskt vanhelgande, bitvis briljant och fullständigt självupptagen, utan intrig, fylld av referenser till grekisk mytologi, genomdränkt av sexualia.
Efter sin död har han uppnått kultstatus, och postumt har tre stora verk publicerats på 90-talet: The Black Insider, Cemetery of Mind och Scrapiron Blues (samtliga på Baobab Books, Harare).
Marechera anses allmänt som den viktigaste författaren från Zimbabwe. Många nya författare, inte minst Yvonne Vera, har understrukit sitt beroende av honom, främst hans djärva ämnesval och viljan att använda surrealism:
”Förvisso har jämförelsen gjorts och det är en välkommen jämförelse. Jag tycker att vi båda, Marechera och jag, verkligen har den insikten … det finns en utmaning där i orden, i alfabetet, och vad tänker du göra för att forma det som lera? Och omforma det! …. Jag anser att det inte finns något ämne som jag inte skulle kunna klara av. Absolut inget. Varför? Jag anser alltid att allting beror på hur du gör det. Hur du utför det. Jag är villig att överväga precis vad som helst.”
Var han schizofren eller bara självdestruktiv? Narcissistisk eller plågad av alltför stort tvivel på sin egen förmåga? Genom sina fragmenterade, motsägelsefulla skildringar kan han hålla det inre sammanbrottet på avstånd, som en besvärjelse av alla de oförenligheter som hotar att krossa honom. Hans vän och levnadstecknare Flora Veit-Wild jämför honom med Hölderlin, Kafka, Villon och Rimbaud och beskriver honom så här bara några månader innan han dör:
”Marecheras författarskap stör tanken, det spränger sönder realiteter och tankemönster som hittills tagits för givna. På samma gång skapar det bilder av slående skönhet och klarhet och öppnar nya horisonter och dimensioner för att känna, förstå och uppleva liv, som skiljer honom från alla andra afrikanska författare och ger honom en speciell roll och betydelse i modern afrikansk litteratur.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: