LUFTHUNGER

Utgiven: 1997

Förlag: Natur och Kultur

Förlagets beskrivning:
Bildrikedom och rättvisepatos är centralbegrepp i Roy Isakssons nya diktsamling. Poeten rör sig otvunget mellan konkreta, gärna lokala iakttagelser och övergripande summeringar av livsinsikter. Det blir poesi där drömmens kvaliteter och viljan till systemkritiskt klarspråk förstärker varandra som kunskapsmedel.

Roy Isaksson visar hur väl han behärskar balansgången mellan det kommunikativt bärande och det fruktbart mångtydiga, och hur han kan smälta samman vrede och spontanitet till en högre poetisk enhet.

Lufthunger är en diktsamling som talar starkt och direkt till läsaren. Roy Isaksson (född 1948) är verksam som författare, översättare och kritiker. Han har tidigare publicerat tre diktsamlingar, förutom en mängd tolkningar till svenska av poeter som nobelpristagarna Jaroslav Seifert och Seamus Heaney.

****
TINNINGDOFT

Utgiven: 1986

Förlag: Legenda

Förlagets beskrivning:
I rena komprimerade dikter gestaltar Roy Isaksson en rad starka upplevelser som spänner över en fyraårsperiod, från författarens första barns födelse till det andras ankomst. Han söker fånga det skeende där barnet börjar sin färd mot att bli mannens fader och mannen blir barn inombords. Tinningdoft står för ömheten och fantasin, förgängligheten och döden i en och samma bild.

****

Denna sida är under uppbyggnad. Det kommer mer…

Annonser
%d bloggare gillar detta: